Σελίδες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Εκδήλωση τιμής για το Νίκο Σφυρόερα από τα Δ.Σ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου


Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στον ποιητή και συγγραφέα Νίκο Βλ. Σφυρόερα, την οποία διοργανώνουν ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου και ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου το Σάββατο 3 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00 στη Στοά του Βιβλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου).
Ο Νίκος Σφυρόερας γεννήθηκε το 1913 στ’ Απεράθου της Νάξου. Σπούδασε νομική, φιλολογία, θέατρο και βιβλιοθηκονομία. Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης του περιοδικού Ελληνική Δημιουργία, και...... συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, με λογοτεχνικά άρθρα, κριτικές, ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Ε.Ι.Ρ. και πρωτοπόρους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Το 1938 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική του συλλογή Πύρεθρα και ακολούθησαν Ελληνικός Όρθρος (1954), Πολύμνια (1965), Ο Ιησούς πεινά (1975) και Συγκομιδή (1988).
Έχει γράψει επίσης πλήθος λαογραφικών εργασιών, όπωςΙστορίες του Νικολού, Παναγιά η Απεραθίτισσα, Η ιστορία της ναξιακής σμύριδας κ.λπ. Θεατρικά έργα: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (Α΄Κρατικό Βραβείο 1965), Μια Θαλασσινή Πολιτεία, Ο Ληστής, Δειπνοσοφιστές και Αλαμάνα.
Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια Μαύρη Γη (η πρώτη νεορεαλιστική ελληνική ταινία 1952), Το νησί των Ανέμων (1953),Το Μεγάλο Μυστικό (1963), Ου κλέψεις (Α΄ Βραβείο Σεναρίου Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, 1965), Ο Παρθένος (1966),Ένα Ένα Τέσσερα (1976) κ.ά. Μετέφρασε όλες τις τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευριπίδη, τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ταΕιδύλλια του Θεόκριτου, τους αρχαίους λυρικούς ποιητές, το μυθιστόρημα του Λόγγου Δάφνις και Χλόη, ενώ είναι είναι ο πρώτος παγκόσμια μεταφραστής του Μενάνδρου.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ) και για τον λόγο αυτό τιμήθηκε μετά την Απελευθέρωση με το Μετάλλιο Ανδρείας του Στρατάρχη Αλεξάντερ «για τη συμβολή του στην απελευθέρωση της Ευρώπης», ενώ το τραγούδι του «Χραμάκι Απεραθίτικο» έγινε ο ύμνος στο στόμα του Ναξιακού λαού δίνοντας το μήνυμα και την ελπίδα της απελευθέρωσης. Ενεργό μέρος έλαβε επίσης και στονεθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-1959), γράφοντας άρθρα και ποιήματα και παρουσιάζοντας ραδιοφωνικές εκπομπές (και γι’ αυτή του τη δράση τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, πρώτο πρόεδρο της Κυπρακής Δημοκρατίας).
Ο Νίκος Σφυρόερας απεβίωσε αιφνίδια στις 17 Σεπτεμβρίου 1989 αφήνοντας ένα τεράστιο ανέκδοτο έργο.
Ασχολήθηκε με πάμπολλους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών.
Υπήρξε ηθοποιός, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας,σκηνοθέτης, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, σεναριογράφος,αντιστασιακός.Κωμωδίες του Αριστοφάνη και του Μενάνδρου έχουν παρουσιαστεί σε δική του μετάφραση από το Εθνικό Θέατρο στο Ηρώδειο, και στην Επίδαυρο. Εγραψε τον ύμνο του ΕΑΜ της Νάξου. Πάνω από όλα όμως ήταν λαογράφος και κυρίως ποιητής με πέντε ποιητικές συλλογές και θεωρείται εκ των κορυφαίων Ναξίων λογοτεχνών.
Ήταν και με το έργο του παραμένει,ογκόλιθος του πνεύματος και του πολιτισμού,στυλοβάτης της λαικής μας παράδοσης. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι σπουδαία και πολύτιμη.
Ο Νίκος Σφυρόερας δεν ανήκει μονάχα στ'Απεράθου, αλλά η εμβέλεια του έργου του ξεπερνάει τα Ναξιακά και Κυκλαδικά πνευματικά δρώμενα,έχοντας πανελλήνια απήχηση και αναγνώριση διαχρονικά.

Αντίστοιχη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στ' Απεράθου το καλοκαίρι του 2013 με ιδιαίτερη επιτυχία.Ο Απεραθίτικος Σύλλογος απο κοινού με το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου για να τιμήσουν την πολύπλευρη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα οργανώνουν την εκδήλωση αυτή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 101 χρόνων από τη γέννησή του.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουσθούν μελοποιημένα ποιήματα του, θα υπάρξουν απαγγελίες,ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα απο κινηματογραφικά του έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου